27 политически партии, коалиции и независими кандидати са вписани в

...
 27 политически партии, коалиции и независими кандидати са вписани в
Коментари Харесай

28 квадратчета в бюлетината за евроизборите, преференциите означени с трицифрени числа

 27 политически партии, обединения и самостоятелни претенденти са вписани в одобрената от ЦИК и показана през днешния ден бюлетина за идните избори за европарламент. Заедно с квадратчето " Не поддържам никого ", позициите в листата са общо 28.

Изборът на едно от тях наложително би трябвало да се отбелязва единствено с химикал със наследник цвят, припомнят от ЦИК. Различна в новата листа ще бъде номерацията на преференциите, за които тази година депутатите взеха решение да бъдат маркирани с трицифрени цифри, като към всяка цифра се прибавя 100. Комисията е утвърдила и характерен метод на прегъване на бюлетината, който да подсигурява тайната на вота на всеки гласоподавател.

Софтуерът за машинно гласоподаване, което също ще бъде допустимо на евровота  ще бъде качен към 15 май. Машините ще бъдат тествани и одитирани от експерти, като срокът на доставката е 25 май. Дотогава те би трябвало да бъдат сертифицирани дружно със софтуера.

За локалните избори наесен пък съществува възможност страната ни да закупи машините за гласоподаване, а не да ги наема.

Въпреки, че предизборната акция преди малко стартира, в ЦИК към този момент са постъпили 22 жалби  и 8 сигнала, заяви още Александър Андреев. Той обърна внимание и на някои от значимите периоди до деня на изборите:
До 4 май ЦИК би трябвало да одобри решение за местата и броя на секциите отвън странатадо 9 май би трябвало да се проведат консултациите за назначение на СИК-овете зад граница.До 11 май българските жители могат да подават заявки за издаване на удостоверения за гласоподаване на друго място и по сегашен адрес. Тогава изтича и срокът за гласоподавателите с увреждания, които желаят да гласоподават в преносима секция.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР